Седни на по-удобен стол

Този проект започна…всъщност отдавна :-) В началото на 2012 г. вече течеше договарянето. Имахме честта ПРОФИ КРЕДИТ България да изберат да работят с Ускорител на кариери и екип, който да ги подкрепи в случването на Development Management Program – Програма за откриване и развитие на човешкия потенциал в компанията.

Истинско предизвикателство за нашия екип беше да създаде Център за оценка и развитие, в който участниците да бъдат себе си и да преминат през последователност от ситуации и активности, които да разкрият техния потенциал. Активностите бяха създадени въз основа на компетентностния модел на компанията и се случиха в динамика, смях и много приятна атмосфера, между зали “Ягодка”, “Малинка” и “Боровинка”.

Това беше само началото. След това имахме задача да работим с участниците и да ги подкрепим в създаването на техните индивидуални планове за развитие, които да бъдат тяхна отправна точка в програмата и в професионалното и личностното им развитие въобще. Работихме в групи, създадохме креативна среда, която да подпомогне процеса.

Имахме основата: какви са уменията и компетентностите, които да развиват на база компетентностния модел и какво искат лично за себе си да развият като качества и умения, които да им помогнат в професионалния и личния живот. Създадохме програмата за развитие под мотото: “Седни на по-удобен стол” или Академия по мениджмънт на ПРОФИ КРЕДИТ България.

През всички тези месеци минахме през трудни моменти, през ужасно напрежение, през много предизвикателни и нови ситуации за нас и за клиента. Работихме здраво, имахме много безсънни нощи по пътя към доверието. Което пък помогна Академията да стартира “по вода” и в началото на октомври четирите групи започнаха с темата Комуникативни умения за мениджъри с автор и водещ Ивайло Илиев – дългогодишен колега, партньор и съ-основател на Career Speeder.

 

Нещата вървят с пълна сила и през ноември продължаваме с Основни мениджърски умения от Академията.

Ще ви разказваме своевременно какво се случва и дали някой от участниците не е сменил офис стола си с по-удобен :-)

Ще ви запознаваме и с гледната точка на участниците в програмата, ще споделяме и какво мислят нашите партньори от HR отдела в компанията.

В проекта са ангажирани страхотни консултанти – професионалисти, с които работата е истинско удоволствие.

Обученията се случват в СОХО където се чувстваме наистина страхотно! Уютно, спокойно, предразполагащо пространство с чудесни домакини, на които сърдечно благодарим!