Дзен: Направено да се запомни?

С блясък в очите доволно потрихме ръце, когато получихме запитването за обучение за развитие на презентационни умения. Искахме да разработим чисто нов начин, да проверим какви са чисто новите идеи, да видим как ще ги реализираме по най-добрия начин, за да постигнем приемането им и истинска промяна в мисленето. За да променим и нашето действане :)

Работихме с огромен хъс. Вдъхновението присъстваше във всеки момент. Станахме приятели с Nancy Duarte, пихме от “извора” на Slide:ology.Станахме приятели с Garr Reynolds, пожелахме да бъдем в бамбуковите гори край Осака, лягахме и ставахме с Prezentation Zen. Препоръчваме ви силно Направено да се запомни или Made to stick (ако предпочитате), която силно се вряза в съзнанието ни и е там и сега. Вряза се точно така:

 

 

 

 

Получи ни се. Получи ни се, защото заедно с участниците създадохме точно това, от което имаха нужда. Точно това, от което ние също имахме нужда.

Имахме нужда да видим, че простотата и чистотата на посланието е това, което остава в ума ни. Историята е тази, която докосва сърцето ни. Снимките са това, което визуализира посланието. Бъденето, не правенето дава автентичност на представянето ни.

Няма да ви разказвам повече :) Само ще кажа, че ще се радваме да ви подкрепим в усъвършенстването на вашите умения да представяте информация пред публика.

Не можем да не споделим с вас едно знание, което силно ни подкрепяше в създаването: Проклятието на знанието: какво е да не знаеш това, което вече знаеш.

Или с други думи:

Умът на начинаещия вижда много възможности, умът на експерта – само няколко.
– Шунруй Сузуки

Още нещо, което е тайна:

Никога не раздавай разпечатка на твоите слайдове. Това може да бъде целувката на смъртта! Слайдовете по дефиниция са инструмент за подкрепа на презентатора. Това означава, че те би трябвало да не могат да съществуват без теб, презентатора. А ако могат, каква по дяволите е твоята работа? Зашо изобщо ще се изправяш да говориш пред тези хора?”
– Дейвид С. Роуз

Влязохме с гръм, трясък и огромно любопитство.  Прекарахме два дни в страхотен дух на подкрепа и грижа: за другия, за себе си, за това какво да направя, за да ми се получават нещата по-добре. В нашата обратна връзка написахме: “В края на втория ден бяхме във възторг!” Защото нещата се случват. И беше много зареждащо преживяване :)

Ето част от думите от тях за нас: точност; увлекателност; професионализъм; добра комуникация и допълване между лекторите; възможността да се задават множество въпроси и препоръките са конкретни и персонални; отлична подготовка с подходящи примери; многобройна допълнителна информация; много добре подготвен учебник; създаване на комфортна среда; включване на цялата група в хода на обучението; подход за продължаване на курса след неговото формално приключване.

И едно изречение:

Направи ми голямо впечатление, че това бяха едни от малкото обучаващи/презентатори от проведените ми обучения, които даваха да се задават всякакви въпроси, като с това определено се дава възможност да се обогатят знанията на цялата група.

Благодарим ви, момичета и момчета! Нямаме търпение да ви видим и чуем отново!