Контролът или как да знаете какво прави вашата овца?

Темата за контролa не слиза от афиша със събитията. Присъства в запитванията. Вижда се в нуждите. Ключово мениджърско умение е.

Мислите ли, че можете да контролирате другите? Какво ви дава основание да смятате, че можете да го направите?

Темата за ЗЕН отново идва с идеи и в “ЗЕН-УМ, ум на начинаещ” намирам тези думи:

“Най-добрият начин да контролирате хората, е да ги насърчавате да вършат лудории. Тогава те ще са под контрол в широкия смисъл на думата.

Начинът да контролирате своята овца или крава, е да я пуснете в голяма просторна ливада.

Така е и с хората: първо ги оставете да правят каквото искат и после ги наблюдавайте. Това е най-добрата политика. Не е добре да не им обръщате внимание; това е най-лошата политика. Второто лошо нещо е да се опитвате да ги контролирате. Най-добре е да ги наблюдавате, просто да ги наблюдавате, без да се опитвате да ги контролирате.

…….

Истинската цел е да виждаме нещата такива, каквито са, да ги наблюдаваме такива, каквито да и са , и да оставим всичко да върви по своя път. В най-широкия смисъл на думата това означава да поставите всичко под контрол. Целта на зен-практиката е да отворите своя малък ум.”

Да постигнете това разбиране за нещата не е никак лесно. Изглежда лесно, но изисква специални усилия. Как да се полагат тези усилия? Как да освободим ума си? Как да освободим овцете си? Как да освободим хората, с които работим, които управляваме?

Записвате ли се доброволец да се учим и да практикуваме?

От Калина 

28/10/2013

Сподели с приятели