Flow – неочаквано висока житейска ефективност и продуктивност – стъпка отвъд ограниченията

Flow – продуктивност отвъд теоретичните ограничения!

Flow – да постигнеш най-висок резултат с лекота, решителност и смисъл.

Следващите няколко минути са за хората, които разчитат на себе си. Или май за тези, които разчитат себе си. В крайна сметка е за всички, които обичат да четат, защото в противен случай няма как мъдростите по-долу да Ви докоснат.

Става дума за две различни неща – ефективност и продуктивност. Ще кажете “какво им е различното”? Ще Ви отговоря: от моя гледна точка почти всичко.

Ефективността винаги е свързана с обективно измерими параметри. За нея се търсят и успяват упорито да се намерят доказателства.

measuring_and_reporting_1xВ бизнеса се хвалят с forecast-и, KPI-и и какви ли не изкуствено създадени елементи, подсилващи усещането за контрол върху ефекта на дейността.

Продуктивността от своя страна е нищо друго освен субективно усещане.

Топлина в тялото, ясен, целеустремен поглед, зареян някъде през лицето на любопитния събеседник, провокирал ни да мислим.

И ние мислейки, създаваме идея, образ, търсена взаимовръзка. Ние продуцираме нещо, продуктивни сме, усещаме резултата жив тук и сега.

Може би малко сме се пренесли в бъдещето, в илюзията за реализация, но си вярваме и, излизайки от представата ни, ние я създаваме тук и сега.

Ефективността и продуктивността са двете лица на съвремието.

Бизнесът с неговите изисквания и ограничения и индивидуалните проекти с усещането за смисъл и свободна воля. Много е писано за ефективността в бизнес аспект.

Още повече май сме се отегчавали със съвети за висока лична продуктивност, приоритизиране, управление на времето и други подобни.

Време е като че ли да спрем да четем и да започнем да разчитаме. Да се пробваме с нещо близко, с нещо, което разпознаваме, с нещо наше.

Включете се и Вие и да поразсъждаваме малко:

  • Как мислите, от какво зависи продуктивността на личностно ниво?
  • Какво означава за Вас да сте продуктивен?
  • Кога сте най-продуктивен?

Flow – отвъд теоретичните ограничения за ефективност и продуктивност!

 

 

 

 

Помислете.

Повикайте някое скорошно усещане.

Потопете се .

За повече.

Колкото ви харесва.

 

 

 

 

Знаете ли, съществува понятието Flow, което отива отвъд традиционните теоретични конструкти за ефективност и продуктивност.

Flow ни завихря така силно и обсебващо, че дори не разбираме колко много сме надскочили себе си в дейността. Това състояние не търси измерими доказателства за успеха, разбран като такъв според някой външен критерий.

То разчита на индивида и на неговата заявка за успех и критерии за висок резултат. Темата е вълнуваща, вдъхновяваща и много много зареждаща с енергия.

Налице е теория, дори съществува и практически уъркшоп, в който се описва концепцията за Flow в две посоки – Активност и Продуктивност.

Активността идва у нас като усещане за енергия, движение, посока и ускорение.

Продуктивността от своя страна е ориентирана към краткото време на приключване на дейността, качествената работа и успешния резултат накрая.

Целта в хода на преживяването на Flow като Активност в живота и Продуктивност в задачите е да усещаме ускорение, движейки се в нашата си посока…

…като всеки ден с минимум усилия и максимум качество правим неща с висока добавена стойност за нас и важните други около нас.

Ако ви е интересна тази концепция, вижте – тук.

Аз бях на този уъкшоп, всъщност аз го създадох. В него работим за постигане на Flow в система. Отговаряме на въпроса как да ни се получи? С лекота и с известна доза планиране.

Нагласяме ситуацията също както постиламе одеалото на зелената тревичка в началото на прекрасен слънчев следобед в парка.

Последните месеци излизам извън ситуационното обуславяне. Търся предпоставки одеалото винаги да е застелено. Питам се какво още и как по друг начин?

Търся първоизточника, иска ми се да не се съобразявам със системи, макар да съм се убедила, че работата в тях помага.

Промених малко начина си на живот, поекспериментирах и разбрах, че най-важното, което обезпечава високата продуктивност, е чистото съзнание.

Яснотата, решителността, съгласувания смисъл.

Всичко, което ви кажат/прочетете/опитате по съвет на другите или предприемете за действие няма полза, ако не сте си дали време да позволите на вашият вътрешен глас да спре.

Той често е на repeat по отношение на тези толкова важни социално – желателни цели/задачи/ангажименти. Пратете го на ваканция и да, пращайте го редовно да си почива.

Защото и той се изморява да намира изкуствено смисъл за всички онези ideasдейности, които вие предприемате, за всички онези извинения, които се налага да измисля.

  • Кога за последно пратихте вътрешния си глас да си почива?
  • Къде бяхте тогава?
  • Как беше? Хубаво, тихо…как?

Желая ви с най-чистата усмивка и топлина, която имам, да създавате за себе си все повече моменти, в които да чувате дълбоката тишина в момента между две вдишвания.

Тогава знаете без безсмислени обосновки, че сте на точното място в точното време и правите вашето нещо. Точно в този момент не се замисляте за резултати, за външна оценка по отношение на успех – не.

В този тих момент вие просто се наслаждавате на дейността.

Това е flow – вътрешната радост от извършването на дейност, която ви вдъхновява. Всичко отвъд е наслагване на социален модел за успех.

Физическото състояние и Flow

Знаете ли, преживяването на повече такива моменти е следствие от цялостното ви физическо, психическо и емоционално състояние.

Знам, че започвам да говоря като психолог, но си мисля, че в този случай е важно.

Flow не идва в затормозено съзнание, трудно може да се прояви в изморено и схванато тяло. Flow не обича трескавия ум, който носи емоции на притеснение, тревога и вина. Също така не обича да се появява в ситуации „на всяка цена“.

Състоянието харесва избора, подходящия момент, течението. То много добре разпознава автентичността, истинските мотиви, проявата на нашите лични стремежи.

Разпознава такива ситуации и най-неочаквано ни връхлита.

И тогава, и по-скоро малко след като ни е зашеметило, се оглеждаме и разпознаваме резултата, надхвърлил с много очакванията ни.

Чисто съзнание, ясни мотиви, споделени ценности и доверие. Доверие в себе си, в подходящия момент, в резултата.

Опитайте да се почетете с лекота, с усмивка, но пък с отговорност и с доверие към себе си.

Отговаряйте като разчитате на себе си. Отговаряйте, разчитайки себе си:

  • Кога ми е най-добре? Какво правя тогава?
  • Защо ми е толкова добре тогава?
  • Когато не ми е добре и какво правя тогава?
  • Как да създавам в ежедневието си повече моменти, в които се чувствам добре?

Защото можем да се научим да влизаме във Flow, ползвайки система, можем да намерим какво ни пали, какво кара погледът ни да се рее в образи на бъдещи идеи, но преди всичко можем да си позволим да намерим време на тишина, време, в което създаваме пространство, в което потокът да ни настигне, връхлети и погълне във вдъхновение.

Нежна Многознайкова е създател на този текст и на FLOW: уъркшоп за висока продуктивност в живота (Career Speeder, 16 Ноември, събота, SOHO, София)

Уъркшопът е факт, за да позволим на времето да се разгърне в безкрайни блажени минути…

Защото:

Колкото по-бързо косеше Левин, толкова по-често и по-често чувстваше минутите на забрава, когато вече не ръцете размахваха косата, а самата коса раздвижваше цялото съзнателно, пълно с живот тяло, и сякаш магически, без да мисли за нея, работата, правилна и определена, се вършеше сама. Това бяха най-блажените минути.

– “Ана Каренина”, Лев Н. Толстой

Повече инфо>>
Източник: lifehack.bg

20/12/2013

Сподели с приятели