4MAT 4BUSINESS в София, 28-29 Март, 2014

Утвърдилата се компания 4MAT 4BUSINESS пристига в София, със световно признат модел за учене, конструиране на обучения и повишаване на ефективността. Всички желаещи могат да проверят как работи моделът на 28 и 29 Март 2014. По време на това двудневно обучение 4МАТ 4BUSINESS ще представи своята система за дизайн на обучения, базирана на теориите за цялостна ангажираност на мозъка (включване на лявото и дясното полукълбо в процеса на учене). Системата е разработена преди повече от 30 години и многократно е доказала ефективността и въздействието си върху обучаемите.

4MAT 4Business е помогнала на повече от един милион лидери, тренери и коучове да открият своите силни страни като вдъхновители и обучители. Хиляди световни компании, много от които попадат във класацията Fortune 500, са предпочели 4MAT като система за подобрение ефективността на обучение.

За кого е тази програма?

Advanced Instructional Design Certification ще предостави на участниците знанията, уменията и инструментите, с които въз основа на стриктната методика на 4MAT те да могат успешно да разработват обучения съобразно поставените цели.

За първи път в България 4МАТ 4Business ще проведе двудневен уъркшоп с водещ Олимпиа Меса (4MAT Master Trainer и собственик на Instructional Design – бизнес консултантска компания в Брашов, Румъния), наситен с преживявания, упражнения и споделени знания, който е предназначен за хора, занимаващи се с  разработване на дизайн и обучения, обучители, мениджъри обучения и развитие…

Всичко, което е необходимо да знаем за ученето се състои в отговорите на 4 ключови въпроса. Тези въпроси формират и цикъла на учене. Този цикъл, съставен от 4 части, важи за всякаква форми на учене и усвояване на нова информация. Всички ние сме минали през точно тези стъпки, следвайки цикълът, когато сме се учили да караме колело, или когато сме учили втори език в училище, или пък когато се опитвахме да работим с новата програма в офиса миналата седмица. Вероятно не сте научили перфектно чуждия език в училище. Но съм сигурен, че ако сте се замислили защо, със сигурност отговорът включва пропуснат елемент от цикъла на учене.

Какво се случва, когато учим?

Последните изследвания на мозъка показват, че всеки път когато се опитваме да асимилираме и усвоим нова информация, ние преминаваме през цикъл от 4 стъпки. Наричаме този цикъл 4МАТ. Замислете се за нещо, което сте учили наскоро и обърнете внимание по какъв начин сте преминали през този цикъл на учене.

Стъпка 1: Въвличане. Случило се е нещо, което е привлякло вниманието ви. Започвате да си задавате въпроса “Защо?”. Защо трябва да слушам това? Защо това е важно? Смислено? Приложимо?

Стъпка 2: Споделяне. Вие наблюдавате, разсъждавате и осмисляте тази нова информация. Търсите мнения на специалисти по въпроса. Задавате си въпроса “Какво?” Какво трябва да знам за това? Какво споделят експертите? Каква информация, факти, доказателства съществуват?

Стъпка 3: Практика. Започвате да действате. Упражнявате се. Задавате си въпроса “Как”? Как това може да бъде полезно? Как мога да го приложа? Как работи?

Стъпка 4: Изпълнение. Правите оценка на своите действия и се приспособявате. Започвате да го правите по свой собствен начин. Обмисляте въпроси от типа “Ако”. Ако приложа това, какви нови и различни резултати ще получа? Ако искам да бъда успешен в това, какви приспособления или промени трябва да направя в реалния свят, за да работи за мен?

Когато една от тези 4 стъпки е пропусната, тогава нашето учене страда.

Защото искаме да подготвяме и провеждаме обучения на световно ниво, ви каним на  4MAT® Advanced Instructional Design 2-day live course + online coaching! :)

След курса всеки участник може да се възползва от две едночасови онлайн коучинг сесии – практически сесии със сертифициран 4MAT обучител, които ще го подкрепят в дълбокото познаване и прилагане на наученото по време на обучението.

*Аз съм привлечена от идеята за курса най-вече, защото искам да работя върху начина, по който достигаме до всеки участник в нашите обучения. Защото е наивно да разчитаме само на непосредствената удовлетвореност на участниците след обучението, която често е породена единствено от личността на водещия. За мен най-важно е предизвикателството към действие или как да създадем обучението така, че участниците в края му да са вдъхновени да опитват и да прилагат, като това желание да идва от техните сърца и да не си поставя обичайните ограничения (шефа, културата на компанията, “това сега няма как да стане” и пр.)

Затова чакам с истинско нетърпение месец март и се надявам да направим група. Защото професионалното ни развитие и осъзнатостта и отговорността ни като обучители предопределя нашето високо представяне, нали? :)

И имам големи очаквания :-)
(бел. Калина Симидчийска) 

30/12/2013

Сподели с приятели